"Boogie Woogie Country Girl"
Linda Gail Lewis

Linda Gail Lewis har under hela sin karriär fått stå i skuggan av sin berömde bror Jerry Lee Lewis.
Men det gör ingenting menar hon. En uppskattande publik är belöning nog.

 

Linda Gail har turnerat i Sverige flera gånger under årens lopp. Redan 1971 var hon här första gången, då i sällskap med sin 12 år äldre bror Jerry Lee Lewis. Ändå är det först 1995 som det släppts en skiva av Linda Gail i Sverige. Hennes svenska publik har fått nöja sig med de importskivor som hittat hit via Norge och Frankrike.

1995 var ett bra år för oss i Sverige som gillar Linda Gail. Då uppträdde hon bland annat i Brålanda, Herrljunga, Uddevalla, Jönköping och Töcksfors. Spelningen i Töcksfors har hon i skärskilt gott minne. -Det är den bästa spelning jag gjort. Publiken var lycklig och jag var lycklig. Allting stämde, säger hon med släpig sydstatsdialekt.

Linda Gail menar att det är vad det handlar om; att få kontakt med publiken och ge något tillbaka. Om publiken sedan består av 300, 3000 eller 30 000 personer är mindre viktigt. Hon har erfarenheter av de riktigt stora åskådarskarorna också. Redan som 14-åring i början av sextiotalet började hon turnera med sin bror. Hon sjöng i bakgrundskören och fick göra duetter med Jerry. 60-talet var ganska magra år för honom, särskilt i USA där han hade dåligt rykte. De turnerade därför mycket i Europa. Det var under den tiden som Linda Gail lärde sig att uppskatta Europa och hon skaffade sig många vänner här. Hon menar att det är därför hon kommit tillbaka hit så många gånger.

Jag önskar jag kunde bo här i Sverige, säger hon på sitt amerikanskt trevliga och öppna vis.

Jag känner mig nästan skuldmedveten för att jag får betalt när jag spelar här. Det är som att vara på semester. Och musikerna här... (Yellowcats) de är bättre än vad de är hemma i Memphis. Jag önskar jag kunde ta dem med mig dit, säger Linda Gail.

Sin egen karriär började hon inte att satsa på förrän hon fyllt 39. Dessförinnan hade hon varit fullt nöjd med att stå i skuggan av Jerry Lee. Hon säger att hon beundrar honom mycket och att hon aldrig haft ambitionen att tävla med honom. Däremot har det varit till stor hjälp i hennes solokarriär att ha en berömd bror. Det har öppnat många dörrar som annars hade förblivit stängda.

"Många kommer för att de är nyfikna på
Jerry Lee´s syster"

Efter att ha turnerat med sin bror, och gjort en skiva tillsammans med honom som toppade country-listorna i USA, lade hon musikkarriären på is i mitten av 70-talet. I nio år ägnade hon sig åt att vara mamma åt sina fyra barn. Men sedan blev längtan tillbaka till musiken för stark.

När jag turnerade med min bror handlade det mer om att ha snygga kläder och en glamorös tillvaro, än om musiken.

Linda Gail kommer från en genommusikalisk familj där alla spelade och sjöng. Mycket av inspirationen hämtade de från kyrkan de tillhörde, som i sydstaterna var präglad av de svartas musiktraditioner.

Hon har träffat de flesta stora namnen genom åren, uppväxt som hon är i rockmusikens vagga Memphis. Det var i Memphis i legendariska SUN-studio som mycket av den tidiga rockmusiken skapades. Inte bara Jerry Lee, utan också Elvis, Carl Perkins, med flera spelade in sina skivor där. Linda Gail träffade Elvis flera gånger. Första gången blev hon helt stum.

Jag var ingen stor beundrare av Elvis. Jag hade sett hans filmer och tyckte inte att han var något särskilt. Men när jag mötte honom första gången blev jag helt överväldigad, jag stod bara och gapade. Han hade sådan utstrålning.

Linda Gail säger att hon inte har något annat mål med sin musik än att få möjlighet att fortsätta ge konserter och spela in skivor. Jag har blivit beroende av det. Det är en fantastisk känsla att möta en publik när allt stämmer. Det är som att bli förälskad och kärleken är besvarad.

Linda i Brålanda
Rock on Linda

 

Linda Gail Lewis
Linda Gail Lewis

 

Lindas autograf
Check

 

Hebbe och Linda
Hebbe och Linda

 

Allvarligt samtal!
 "Allvarligt samtal"

 

Biljett
Biljett

Linda
Linda
Linda
 

Första gången jag såg Linda Gail Lewis live var 1994 i Brålanda sporthall. Jag gillade vad jag såg och hörde, så de följande åren blev det mycket Linda.
Hon har till och med varit i lilla Munkedal, på Åtorps Herrgård. Det kallar jag hålligång, hon höll på från 21:30 till 01:30 med bara kortare pauser. Det var nästan som en privat fest eftersom det var en liten lokal, och det inte var mer än cirka 60-70 personer där.
 

 

Bilden är tagen alldeles bakom Drottningtorget i Göteborg November -95.
Bilden är tagen alldeles bakom Drottningtorget i Göteborg November -95.
Bilden är tagen på en Pub i Kristiansand i Norge April -97
Bilden är tagen på en Pub i Kristiansand i Norge April -97.
 
Bilden är tagen på Peabody Hotel i Memphis i April -96
Bilden är tagen på Peabody Hotel i Memphis i April -96, i samband med Jerrys 40-års jubileum.
Bilden är tagen på Peabody Hotel i Memphis i April -96
Bilden är tagen på Peabody Hotel i Memphis i April -96, i samband med Jerrys 40-års jubileum.

 

För dom intresserade, kan jag meddela att Frankie-Jean (Jerrys andra syster) försöker att få ihop lite pengar.
Hon driver ett museum i deras gamla barndomshem i Ferriday, helt på egen hand.
Nu behöver emellertid huset rustas upp lite, och hon vill att alla Jerrys fans skall veta att hon gärna tar emot bidrag till detta. Stort eller smått spelar ingen roll.
Angående donationerna till Jerry Lee´s museum kan alla som är intresserade av att hjälpa till lite eller mycket skicka antingen, pengar i ett rekommenderat kuvert, eller en check, också i rekommenderat kuvert.
Rek. är väldigt viktigt, eftersom post gärna försvinner annars.

Lewis House har öppnat "Rock Garden"  ett nytt museum strax utanför Ferriday på väg mot Natchez, till minne av Mamie & Elmo Lewis, samt fått ett gammalt piano från 1929 donerat av den gamla skolan. Jerry Lee har spelat på det, både i skolan och efteråt. De har också fått en vattenfontän som står i besöksrummet, så de jobbar på att få lite nyheter, och förhoppningsvis många besökare.
 

Till:
Frankie-Jean Lewis-Terrell
712 Louisiana Avenue
Ferriday,
Louisiana 71334
U.S.A.


Om någon hellre vill sätta in på hennes bankkonto, kontakta mig för mer info.
Hebbe

Frankie-Jean sysslar också med oljemålning bl.a. Klicka här för mer info

Hem